Lammerull

Innkjøp

  • Lammelår

  • Lammesider (ikke sau, den e så diger og feit, mens lammesidene er mer kjøttet)

  • Ingerfær (krydder)

  • Pepper/salt hel som skal kvernes direkte og det e viktig, fordi peppersmaken blir bedre da

  • Havsalt til saltlake (city)

  • 1 løk (til to ruller)

  • gelatin/aspik buljong strø…

  • Bomullstråd og tykk synål

Forberedelser før du mekke rullen:

Bein ut lammelår og rullskinn. Og ta bort alt fett som er hardt eller som er porøst. Det vil du oppdage også finnes inni lammelåret.

Skjær kjøttet som skal inn i rullen i avlange stykker

Rullskinnet har små side bein som du skjærer forsiktig ut for ikke å skjære gjennom skinnet. Liten skarp kniv. Så er det litt brusk som du må kjenne litt på kjøttstykket for å finne. Men skjær ut både bein og brusk uten å snitte opp selve skinnet. Skjær til skinnet sånn at det rimelig firkanta og legg det den veien det blir den lengste rullen.

Finhakk løken veldig

Hent salt og pepperkvern

Så går du i gang

Legg skinnet fremfor dæ.

Krydre med Ingefær, gelatinpulver, salt og pepper. Det går ikke an å krydre en rull for mye med pepper og ingefær…Det e et greit utgangspunkt (kulan litt med saltet )

Strø utover løk.

Legg lag på lag med kjøtt, krydder og løk, husk å ikke spare på nykvernet pepper ginger…

Så tar du nok kjøtt i hver rull til at det e litt vanskelig å sy sammen, og når du har sydd ei kort og ei lang side og den e som en pose, så kan du se om du skal stappe mer inn. Om du skal sy to rulla så kan du ha kortsiden åpen, slik at du kan se om det e nok kjøtt til å stappe inn litt mer i begge rullene.

Legg dæm i kjøleskapet, sett på saltlaken, og avkjøl den helt og legg dæm oppi dagen etter.

Saltlakecity

Kok opp vann og løs opp saltet. Avkjøl godt. Legg rullen i saltlaken 3 dager i saltlaken og deretter ta den opp og la den dryppe godt av seg før du fryser den inn. Saltet vil fortsette å virke under frysingen.

Ta ut rullen en dag før den skal kokes. Legg den så i vann når du går på jobb og ta den opp.Surr litt tråd rund den sånn at den ikke sprekker når du koke den. Den skal koke i 2 tima. Avkjøles litt. Så legg du den i press over natta. Under noen tunge bøker og på et litt kaldt sted – i garagen eller i en litt kald bod.