Rabarbrapai

Verdens beste rabarbrapai

Dette er en utrolig god rabarbrapai. Ja, den er så god at jeg våger meg på påstanden om at den rett og slett kan være verdens beste! Det vil det selvfølgelig være delte meninger om, men prøver du den, vil du fort finne ut at den helt klart befinner seg i toppsjiktet.

Når du lager pai, er paibunnen helt essensiell. Den skal være sprø og den må inneholde så mye smør at den flaker seg når den blir stekt. Les fremgangsmåten min for paibunnen godt før du begynner, så er du også garantert en sprø paibunn som ikke krymper under steking!

Oppå denne fantastiske paibunnen og sukkerblandede rabarbraen, lager jeg en topping bestående av brunt sukker og smør. Den gjør denne paien til en fantastisk karamellisert rabarbrapai.

Jeg vedder på at dette blir en av dine sommerfavoritter også!

Paibunn

175 g hvetemel

1/2 ts sukker

120 g kjøleskapskaldt smør

2–4 ss iskaldt vann

Fyll

750 g rabarbra

250 g sukker

2 ss maisenna

Topping

125 g hvetemel

50 g brunt sukker

25 g vanlig sukker

1 ts vaniljesukker

100 g smør

Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en på 29 cm i diameter.

Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Mens food processoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene i processoren og bland dem sammen. Du kan også gjøre dette for hånd. Sett det til side til etterpå.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvete på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie.

Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Del rabarbraen i biter på ca. 2 cm. Bland bitene sammen med sukker og maisenna i en bolle. Hell fyllet oppi paiforma. Fordel toppingen over til slutt. Sett forma på et bakepapirkledd stekebrett (det kommer til å boble over under stekinga) og stek paien på nederste rille i ca. 1 time og 20 minutter.

La paien avkjøles litt før den nytes. Kan gjerne serveres med is eller vaniljesaus.